AMSTERDAM – De rechtbank in Den Haag heeft elf Nederlandse webwinkels op de vingers getikt omdat de bedrijven het illegaal downloaden van games van Nintendo stimuleren.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank.

Nintendo daagde de webwinkels voor de rechter omdat de winkeliers zogeheten flashcards en modchips, elektronica waarmee de functionaliteit van spelcomputers kan worden aangepast, verkopen. De zaak loopt al sinds 2008.

Kopieën

Met de flashcards en modchips kunnen ongeautoriseerde kopieën van computerspellen van Nintendo gespeeld worden op de spelcomputer. Bovendien verhandelden de webwinkels omgebouwde versies van de spelcomputer Wii, waarop tevens illegale spellen gespeeld konden worden.

De rechtbank oordeelde dat “de verhandelde middelen vrijwel uitsluitend worden gebruikt voor het omzeilen van de voorzieningen die Nintendo heeft getroffen om inbreuken op haar auteursrecht tegen te gaan.”

De handel in flashcards en modchips zijn volgens de rechter in strijd met artikel 29a Aw omdat met de producten een aantal beveiligingsmaatregelen worden omzeild. Mede daarom heeft de rechter de verkoop van flashcards en modchips verboden. Evenals de verkoop van omgebouwde consoles en het aanbieden van diensten die betrekking hebben op het ombouwen van spelcomputers.

Schadevergoeding

De webwinkels moeten de huidige voorraden binnen 14 dagen vernietigen en de bedrijven moeten Nintendo een nader te bepalen bedrag betalen om de schade die Nintendo heeft geleden als gevolg van het onrechtmatig handelen, te vergoeden.

Het verweer van de webwinkels, dat Nintendo zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke mededinging, werd door de rechtbank van de hand gewezen. Nintendo heeft volgens de rechter bewezen dat zij derden de mogelijkheid biedt om applicaties en spellen te ontwikkelen voor haar spelcomputers.