BoF vreest individuele aanpak Brein
Dat meldt Ot van Dalen, directeur van BoF, in een analyse van de rechtszaak.
Maandag bepaalde de rechter dat Ziggo The Pirate Bay niet hoeft te blokkeren voor abonnees, wat door Stichting Brein geëist werd. Daar had Brein al eerder in een brief om gevraagd.
Stichting Brein liet dinsdagochtend tegenover Tweakers.net weten de individuele aanpak niet uit te sluiten. "Maar het heeft niet de voorkeur", vertelt Tim Kuik, directeur van Brein. Volgens Webwereld denkt Brein aan een Duits model met schikkingen van rond de 2000 euro.
Auteursrecht
De voorzieningenrechter in Amsterdam besloot vorig jaar dat The Pirate Bay inbreuk maakt op het auteursrecht en daarom ontoegankelijk moest worden gemaakt voor Nederlandse gebruikers. De personen achter de downloadsite negeerden het vonnis echter en vooralsnog is er niets gebeurd.
Vorige week werd het vonnis nog door een rechter bevestigd. Als de beheerders van de illegale website hun activiteiten weigeren te staken, verbeuren ze dwangsommen van 50.000 euro per dag.
Individuele gevallen
Een andere rechter oordeelde maandag dat het buiten proportioneel zou zijn om alle abonnees van Ziggo toegang tot The Pirate Bay te weigeren wanneer slechts een aantal abonnees zich schuldig maken aan illegaal downloaden.
De rechter liet weten dat er pas kan worden bewezen dat er inbreuk is op auteursrechten als naar individuele gevallen wordt gekeken. BoF vreest dat Stichting Brein dit advies ter harte zal nemen. Kuik laat weten dat Brein zich nog beraadt over een nieuwe strategie. "Maar individuele downloaders aanpakken is wel wat de rechter eigenlijk zegt dat we moeten doen."
“Brein zegt al een aantal jaren – en wij complimenteren de stichting daarvoor – dat zij individuele internetgebruikers niet meer bij dit conflict wil betrekken”, aldu BoF. “Dat uitgangspunt komt nu dus op de helling te staan.”
Rechtszaken
“Het zou betekenen dat miljoenen gewone Nederlanders rekening moeten gaan houden met een rechtszaak. Miljoenen Nederlanders hebben immers wel eens zonder toestemming muziek of films uitgewisseld”, vertelt Van Dalen tegenover NU.nl. “Brein hanteert nu nog een soort gedoogbeleid, zodat de vraag of deze miljoenen Nederlanders de wet overtreden niet expliciet aan de orde komt.”
Enige troost is volgens Van Dalen dat een rechter in 2006 een strenge toets hanteerde toen Brein probeerde de identiteit van een aantal uitwisselaars te achterhalen. “Ziggo mag de gegevens pas doorgeven als Brein met doorslaggevend bewijs komt dat een gebruiker inderdaad inbreuk maakt”, legt Van Dalen uit.
Muziekindustrie
De BoF-directeur benadrukt dat verdergaande handhaving en het aanpakken van individuele gebruikers geen duurzame oplossing is van het conflict tussen auteursrecht en het internet. “De muziekindustrie moet in plaats daarvan met haar tijd meegaan”, vindt Van Dalen. “Rechthebbenden zouden een licentie moeten gaan geven voor het uitwisselen van muziek.”