AMSTERDAM – Binnen enkele weken wil Tele2 de Nederlandse televisiemarkt bestormen. Het zal dan de eerste concurrent van UPC en Ziggo zijn op de tv-kabel.

Dat verklaart de provider in een gesprek met Webwereld.nl.

Tele2 probeert al enige tijd de markt te betreden om zo een totaalpakket van telefonie, televisie en internet te kunnen aanbieden.

Internet

Vorige week maakte het bedrijf bijvoorbeeld bekend bezig te zijn met de bouw van het eerste 4G-netwerk in Nederland wat tot vijftien keer sneller internet mogelijk moet maken dan nu het geval is.

Het bedrijf verwacht binnen twee jaar snel mobiel internet commercieel te kunnen aanbieden en zo een steviger positie op deze markt in te nemen.

Ook nam Tele2 vorige week telecomaanbieder BBned over voor een bedrag van 50 miljoen euro. BBned, een dochteronderneming van Telecom Italia, biedt vaste netwerkdiensten aan in Nederland.

Analoge tv

Daarnaast heeft Tele2 contracten gesloten met Ziggo en UPC over het doorgeven van het analoge tv-signaal. Op deze manier kan Tele2, via Ziggo en UPC, haar klanten dus ook van televisie voorzien.

“We verwachten binnen enkele weken klanten een tv-abonnement via de kabel te kunnen aanbieden”, vertelt een woordvoerder van Tele2 aan Webwereld. Op dit moment moeten de klanten van de provider het nog met IPTV doen, dat tv-kijken over het internet mogelijk maakt.

Potentiële overstappers

Wanneer het analoge tv-signaal doorgegeven kan worden door Tele2 verwacht het bedrijf potentiële overstappers gemakkelijker binnen te halen. De combinatie van de bestaande diensten met analoge tv zou volgens Tele2 de drempel om over te stappen verlagen.

Er zijn echter nog wat obstakels voordat Tele2 daadwerkelijk tv-zenders mag en kan gaan aanbieden. Alle zeshonderd zendgemachtigden, de losse zenders als RTL, SBS, maar ook de BCC, moeten akkoord gaan met de uitzendrechten van Tele2.

BBC ligt dwars

Tele2 heeft het voordeel al televisie via internet aan te bieden waardoor het bedrijf een aantal licenties al binnen heeft. De Britse omroep BBC ligt echter dwars, meldt Webwereld. Ook in het verleden, bij pogingen KPN om de omroep via Digitenne uit te zenden, hield BBC de poot stijf.

Bovendien zijn veel betrokken partijen in beroep gegaan tegen de uitspraak van OPTA. De telecomtoezichthouder besloot dat Ziggo en UPC meer concurrentie moesten toelaten op de kabel.

Overstappen

Toch meldt Tele2 al voorzichtig dat klanten ‘eindelijk’ kunnen rekenen op ‘goedkope kabeltelevisie’. De provider adviseert klanten zich nu alvast in te schrijven om kosten te besparen.

De provider laat bovendienweten dat niet alleen Tele2 klanten zich kunnen aanmelden voor het tv-pakket, maar dat ook klanten van UPC en Ziggo dit kunnen doen. “Ben je een huidige Ziggo of UPC klant en wil je besparen op je kabeltelevisie? Laat dan hier alvast je gegevens achter en ontvang binnenkort een spectaculaire aanbieding”, zo valt te lezen op de website.