AMSTERDAM – Tele2 heeft het eerste 4G mobiele netwerk in Nederland gebouwd. In Diemen en Amsterdam Zuidoost heeft het bedrijf een LTE-netwerk gerealiseerd met downloadsnelheden tot 100 MB/s.

Tot voor kort konden Nederlanders alleen gebruik maken van het 3G-netwerk wat ongeveer tien keer langzamer is dan het nieuwe netwerk gebouwd op basis van Long Term Evolution (LTE).

In de toekomst moet het nieuwe netwerk van Tele2 zelfs tot vijftien keer sneller zijn dan het huidige aanbod, dat meldt het bedrijf donderdag.

Ervaring

De Zweedse hoofdstad Stockholm had eind 2009 de wereldprimeur wat betreft een 4G-netwerk. Tele2 is momenteel bezig om in Zweden een landelijk 4G-netwerk te bouwen.

Het bedrijf doet tegelijkertijd op lokale schaal ervaring op in Nederland om ervoor te zorgen dat het klaar is om de volgende stap te zetten in wat volgens Tele2 ‘de mobiele toekomst’ is.

Landelijk

Een landelijk LTE-netwerk in Nederland laat echter nog even op zich wachten. Het Ministerie van Economische Zaken veilde in april frequenties voor de markt van mobiel internet. Tele2 kocht daarbij een vergunning van 40 Mhz.

Dit is echter niet genoeg voor Tele2 om landelijk een 4G-netwerk te introduceren. “Er moet nog duidelijkheid komen over de verdeling van lage frequenties, die nodig zijn om een kosten efficiënt landelijk dekkend mobiel netwerk te bouwen”, laat het bedrijf weten.

De reikwijdte van de golf van de hoge frequentie is namelijk te beperkt. Op dit moment zouden er te veel kostbare masten nodig zijn om het netwerk landelijk te kunnen uitrollen.

2012 en 2013

De huidige ervaringen met het snelle mobiele internet moeten ervoor zorgen dat wanneer de lage frequenties verdeeld zijn, Tele2 snel een landelijk netwerk kan uitrollen. De veilingen zouden in 2012 en 2013 moeten plaatsvinden.

Tegenover Tweakers.net laat Tele2 weten dat het bedrijf sneller mobiel internet binnen twee jaar commercieel wil gaan aanbieden. Dat is noodzakelijk omdat bij de veiling geëist werd dat de verkregen licentie binnen die periode in een gebied ter grootte van Amsterdam uitgerold zou zijn. De hoofdstad is waarschijnlijk de eerste stad waar Tele2 het sneller mobiel internet zal aan gaan bieden.