AMSTERDAM - Vanaf deze week kan iedereen applicaties ontwikkelen voor mobieltjes die met het Android-besturingssysteem werken. Door Google’s lancering van App Inventor is het maken van apps sterk vereenvoudigd.

Android-gebruikers kunnen hun eigen apps bouwen aan de hand van een interface vol met Component-sets, zo toont een video.

Zo is er een Button.Click component, voor het aanklikken en functioneel maken van een virtuele knop, en een component voor het selecteren van een kleur. Alle geselecteerde componenten vormen samen een functionerende applicatie.

De mogelijkheden met App Inventor, een gratis tool, zouden volgens Google verder reiken dan slechts het bouwen van een eenvoudig spelletje. Zo ontwikkelde een Amerikaanse student met het programma al een app die via de bewegingssensor registreert of de persoon die de telefoon bij zich draagt valt, en daarna automatisch een telefoontje pleegt of een bericht verzendt als de gevallen persoon blijft liggen.

Twitter

Er bevinden zich binnen App Inventor ook twintig Components die het mogelijk maken om de functionaliteiten van Twitter, zoals tweeten en ‘direct messaging’, te integreren binnen een applicatie.

Tegenover TechCrunch kondigde Google aan dat het in de toekomst meer ‘derde partijen’ zoals Twitter de mogelijkheid gaat geven zich te koppelen aan App Inventor. Hiervoor wordt een zogenaamde Component Developer Kit ontwikkeld, die derden als Facebook en Foursquare toestaat om zelf componenten aan de tool toe te voegen.

Kritiek

Google heeft ruim een jaar gedaan over het ontwikkelen van App Inventor en vooralsnog blijft het de tool als bèta-programma bestempelen: App Inventor maakt onderdeel uit van Google Labs.

Gezaghebbende IT-sites vragen zich intussen af of App Inventor de poorten van de Android Market niet te ver opent en tot een te groot aantal applicaties van slechte kwaliteit zal leiden. Ook zouden de apps van App Inventor mogelijk tot veiligheidsrisico’s leiden, bijvoorbeeld met instellingen die iemands Twitter-inloggegevens kunnen stelen.