HOUTEN - Het ijzersterke imago van Apple loopt slechts een kleine deuk op door mogelijke problemen met de iPhone 4.

Dat zei analist Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper woensdag.

Hij verwacht pas echte schade voor de naam van het Amerikaanse computerconcern, als er een terugroepactie komt.

Volgens onderzoeker Rob van Benthem van onderzoeksbureau Millward Brown heeft Apple niets te vrezen, zolang de klachten serieus worden genomen. ''Het maakt niet uit hoeveel klachten er zijn. Als Apple de consument goed behandelt, kan dat zelfs een vorm van loyaliteit opleveren. Klanten zijn dan geneigd voortaan alleen voor Apple te kiezen.''

Aandelen

Toch kelderden de aandelen van Apple met 4 procent nadat het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift van de Amerikaanse Consumentenbond meldde dat de iPhone 4 geen aanrader is, meldt persbureau Reuters.

Volgens het blad heeft het toestel problemen met de ontvangst als gevolg van een fout in het ontwerp. Het ontvangstsignaal zou significant slechter kunnen worden bij het aanraken van de laag aan de linkerzijde van het toestel. 

Altijd klachten

Achterberg plaatst vraagtekens bij de grootte van het probleem. ''Wereldwijd zijn er meer dan twee miljoen toestellen verkocht. Dan zijn er altijd mensen die klagen of niet tevreden zijn over het product.''

Amerikaanse analisten achten een terugroepactie onwaarschijnlijk, maar lieten ook weten dat Apple snel moet handelen om meer schade te voorkomen. De verwachting van sommige analisten is dat de aandelen woensdag weer zullen opkrabbelen.

Software

Apple reageerde in eerste instantie laconiek op de klachten. Topman Steve Jobs liet in een eerste reactie weten dat gebruikers de iPhone 4 anders vast moesten houden.

Later maakte Apple bekend dat er altijd signaalverlies is bij aanraking van de antenne van een mobiele telefoon. Het probleem bij de iPhone 4 zit volgens het bedrijf in de software, niet de hardware. Zo zou de indicatie van de ontvangst op het scherm niet kloppen. Daardoor zou het signaalverlies significant lijken terwijl er in werkelijkheid weinig aan de hand is, aldus Apple.

Een software-update zou de problemen moeten oplossen.