DEN HAAG - De 18-jarige Hagenaar die zondag werd opgepakt omdat hij op 6 juli via Twitter opruiende berichten had verspreid, moet een werkstraf van 100 uur uitvoeren.

Ook heeft de politierechter in Den Haag hem dinsdag volgens supersnelrecht een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) gemeld.

Rellen

De man riep op om te komen rellen op het Jonckbloetplein in de Haagse wijk Laakkwartier. Die dag speelde het Nederlands elftal de halve finale tegen Uruguay en na de wedstrijd was het onrustig op en rond het Jonckbloetplein. Mensen gooiden vuurwerk en andere voorwerpen naar de politie.

Ook afgelopen zondag na de verloren WK-finale was het in die omgeving onrustig. De politie hield tientallen personen aan. Dinsdag aan het einde van de middag staan twee van hen, mannen van 31 en 23 jaar oud, terecht voor het plegen van geweld tegen de politie en wegens de oproep aan omstanders stenen naar de politie te gooien.

Of en zo ja wanneer andere arrestanten voor de rechter moeten komen, is nog niet bekendgemaakt. Een proces via supersnelrecht is alleen mogelijk als een zaak helder en duidelijk is en er niet bijvoorbeeld getuigen hoeven te worden gehoord.