AMSTERDAM – Microsoft ziet geen serieuze concurrentie in Google of Amazon als het aankomt op de ontwikkeling van cloud computing. CEO Steve Ballmer verwacht Google gemakkelijk voorbij te streven.

Dat vertelt Ballmer in een interview met de Washington Post.

“Als het aankomt op cloud computing praat je niet over één ding. We kunnen wel net doen of dat zo is, maar het is gewoon niet zo. Je hebt applicaties, hardware en software”, aldus Ballmer. Volgens Microsoft is Google niet op al deze gebieden goed vertegenwoordigd.

Cloud computing

Cloud computing is een systeem waarbij software verdeeld is over verschillende computers op het internet. Het komt er op neer dat gebruikers software kunnen raadplegen zonder het programma daadwerkelijk op hun computer te hebben.

Google heeft binnen dit systeem bijvoorbeeld Google Docs ontwikkeld. Met deze dienst kunnen documenten (bijvoorbeeld een tekstbestand of een presentatie) worden aangemaakt en vervolgens online worden opgeslagen. De dienst concurreert onder andere met Office van Microsoft.

In mei vertelde Google-Topman Dave Girouard nog dat Microsoft de voorsprong die Google heeft op het gebied van cloud computing onmogelijk nog kan inlopen.

Google Apps

Wat betreft Ballmer zit de kracht van Google vooral in Google Apps, “maar we verslaan die gasten bijna elke keer.” De CEO van Microsoft wijst daarbij vooral op grote klanten. Hij noemt het aanbod van Google ‘incompleet’.

Google Apps is een service van Google waarbij zakelijke klanten online toegang hebben tot een tekstverwerker, Gmail, Google Talk, Google Calendar en spreadsheets en presentaties kunnen maken.

Zakelijke klanten

The Washington Post plaatst als kanttekening bij het optimisme van Ballmer dat de gratis versie van Google Apps erg populair is bij consumenten. Ballmer reageert daar wederom positief op. “We doen het erg goed bij zakelijke klanten, heel erg goed. Het aanbod van Google is zoals gezegd incompleet en ze hebben niet gelet op wat belangrijk is voor klanten.”

“Zo schort het bij Google bijvoorbeeld nog aan veiligheid. Wij lopen ver voor, wat trouwens niet betekent dat we achterover kunnen leunen. 2010 is een heel belangrijk jaar.”

Samenwerking

Vorige week maakte Microsoft bekend datacentra te gaan delen met Fujitsu om wereldwijd software en andere services online te kunnen delen. Het Aziatische bedrijf zal de cloud-diensten van Microsoft op zijn servers als eerste gaan aanbieden in Japan. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Singapore zullen volgen.