AMSTERDAM - De Nederlandse muziekdienst Kazaa heeft de rechtszaak tegen Buma/Stemra verloren.Kazaa had de rechter gevraagd in een executiegeschil verduidelijking te geven over het vonnis die hij zelf uitsprak op 29 november 2001.

Toen besliste rechter mr. Orobia de Castro dat Kazaa 'zodanige maatregelen moest treffen die de vermeende auteursrechtinbreukmakende handelingen' van de gebruikers van Kazaa zou stoppen.

Dit zou volgens de rechter kunnen door de website uit de lucht te halen of te stoppen met het aanbieden van de software.Maar Kazaa beweerde op haar beurt niet te kunnen voorkomen dat gebruikers van het programma auteursrechten schenden. Daarom probeerde Kazaa via het executiegeschil het vonnis van 29 november op te schorten of te beperken.Nu heeft de rechter Kazaa in het ongelijk gesteld en blijft het vonnis van november van kracht.

Aangezien Kazaa en Buma/Stemra geen akkoord wisten te sluiten over muzieklicenties, stelde die laatste een ultimatum. De auteursrechtenorganisatie eiste 45.000 euro voor elke dag dat de muziekdienst na 17 januari nog langer de mogelijkheid bood om auteursrechten te schenden.

Daarop besloot Kazaa tijdelijk geen software meer te downloaden aan te bieden. Nadat Kazaa werd overgenomen door de Australische onderneming Sharman Networks, werd de software opnieuw beschikbaar gesteld en valt het bedrijf officieel niet meer onder de Nederlandse wet.

Dwangsom

Buma/Stemra liet weten binnenkort de dwangsom te zullen innen die Kazaa nog verschuldigd is. "We eisten voor elke dag na 17 januari dat auteursrechten zouden worden geschonden een ton (in guldens)", zegt Buma/Stemra-woordvoerder Van Rij. De eerste paar dagen had Kazaa het programma van de site gehaald, dus die gaan er van af. Maar voor die andere dagen wil Buma nog geld hebben.

Overigens verwacht Buma niet echt veel geld te zullen ontvangen. "De deurwaarder zal waarschijnlijk een lege bv tegenkomen, omdat het bedrijf is overgenomen door Australiërs." Mogelijk wacht Kazaa daar een soortlijke procedure omdat Buma/Stemra inmiddels al contact heeft gehad met de Australische auteursrechtenorganisatie.

Streaming

Een mogelijk alternatief model voor Kazaa zou zijn om alleen streaming muziek aan te bieden. Daarbij kan muziek alleen online beluisterd worden, maar niet gedownload.

/NET'Muziekdienst Kazaa is verkocht'Kazaa stopt met aanbieden software