AMSTERDAM – Een man uit New York die claimt dat hij recht heeft op 84 procent van Facebook, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de sociale netwerksite.

De man, Paul D. Ceglia beweert dat hij in 2003, vlak voor de oprichting van Facebook, een contract heeft gesloten met Mark Zuckerberg, oprichter van de netwerksite.

In dat contract zou zijn opgenomen dat Ceglia een website zou ontwikkelen voor Zuckerberg. Deze website is volgens Ceglia later uitgegroeid tot het huidige Facebook. Voor duizend dollar (bijna 800 euro) en een aandeel van 50 procent in de uiteindelijke website zou Ceglia TheFacebook.com ontworpen en ontwikkeld hebben.

Handel stopgezet

Zuckerberg beloofde zijn zakenpartner echter dat hij elke dag tot de lancering nog 1 procent extra aandelen zou krijgen, uiteindelijk komt het totaal percentage aandelen volgens Ceglia op 84 procent, zo blijkt uit documentatie van de rechtszaak.

Een rechter heeft Facebook inmiddels verboden om te handelen in activa nadat de website had gevraagd de zaak te verwerpen. “We vinden de rechtszaak heel erg frivool en zullen de zaak stevig aanvechten”, aldus Facebook in een korte reactie. De netwerksite verwacht niet dat de uitspraak van de rechter invloed zal hebben op de de mogelijkheid om zaken te doen.

Volgens CNet is de netwerksite, met bijna 500 miljoen leden, ongeveer 6,5 miljard dollar (bijna 5,2 miljard euro) waard. Het vermogen van Zuckerberg zelf wordt geschat op 4 miljard dollar (bijna 3,2 miljard euro).