AMSTERDAM - Google heeft vandaag de nieuwe mobiele site van YouTube gelanceerd. YouTube Mobile biedt nu een HTML5-site met video’s van hogere kwaliteit en geavanceerde navigatie- en zoekmogelijkheden.

De mobiele site van YouTube trekt inmiddels zo’n honderd miljoen bezoekers per dag, maar het merendeel van deze gebruikers komt binnen via de iPhone app van Googles videokanaal.

Dat is een probleem voor Google, omdat ze binnen de applicatie minder goed in staat zijn om advertentie-inkomsten te genereren: ze hebben geen totale controle over de browser en het bedrijf moet met Apple concurreren voor advertentieruimte.

Geavanceerder en uitgebreider

Met het redesign van YouTube’s mobiele site, getoond in een video, hoopt Google dan ook meer verkeer te trekken vanuit de mobiele browser, in plaats van de iPhone-applicatie. Scherpere videobeelden, versimpelde navigatie-opties voor een aanraakscherm en uitgebreidere zoekmogelijkheden moeten hiervoor zorgen.

De nieuwe YouTube Mobile is alleen beschikbaar op mobieltjes met HTML 5, met uitzondering van de nieuwe iPhone 4. Google zegt dit probleem echter spoedig op te lossen.