AMSTERDAM – Vier op de tien volwassenen (18+) in Amerika maken gebruik van mobiel internet op een telefoon of laptop.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Pew Research Center.

Van alle volwassenen maakt 47 procent gebruik van een wifi-verbinding of een mobiele broadband kaart. 40 procent maakt gebruik van internet op een mobiele telefoon.

Dat laatste percentage was een jaar geleden nog 32 procent. In totaal maakt 59 procent van de Amerikanen gebruik van draadloos internet. Dat was in 2009 nog 51 procent. Het aantal mensen dat een mobiele telefoon bezit, is in dezelfde periode nagenoeg gelijk gebleven.

Mogelijkheden

Het Pew Research Center deed dit jaar voor het eerst onderzoek naar welke mogelijkheden van mobiele telefoons door consumenten het meest gebruikt worden.

Zo gebruikt ruim de helft van de bezitters van een mobiele telefoon het apparaat om foto’s of video’s te versturen. Bijna een kwart surft via de mobiel naar een sociale netwerksite. 10 procent van de mensen gebruikt de telefoon om hun status te updaten, bijvoorbeeld op Twitter.

Sociale netwerken

Ter vergelijking; van de groep de mensen van 18 tot 29 jaar, de jongste binnen de onderzochte groep, gebruikt bijna de helft de mobiele telefoon om te surfen naar sociale netwerksites. 21 procent maakt gebruik van Twitter via het mobieltje.

Deze jongste groep maakt in totaal dan ook het meest gebruik van mobiel internet. Negen van de tien personen binnen deze groep bezit een mobiele telefoon en 81 procent verstuurt er foto’s en video’s mee. 65 procent gebruikt de telefoon om toegang te krijgen tot het internet.

Werk

Opvallend is dat het gebruik van mobiel internet onder de 30 tot 49-jarigen het meest toeneemt. “Naast een mobiele telefoon gebruiken voor het plezier, is het voor veel mensen ook een apparaat wat handig is voor werkgerelateerd gebruik”, aldus Aaron Smith, een onderzoeksspecialist bij het Pew Research Centre.

Ondanks het grootschalige gebruik van laptops gebruikt een ‘significant aantal’ van de jonge volwassenen de mobiele telefoon om te internetten. Het onderzoeksbureau praat niet over de eventuele invloed van de komst van tabletcomputers.