AMSTERDAM - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep de boetes van in totaal 45.000 euro gehandhaafd die telecomwaakhond OPTA in 2005 had opgelegd aan twee bedrijfjes die particulieren op grote schaal bestookten met ongewenste reclamemailtjes.

Het gaat om een van de eerste en meest spraakmakende zaken vanwege overtreding van het wettelijke spamverbod in Nederland.

De OPTA, toezichthouder op de telecommarkt, legde de bedrijfjes Speko en Van Leerdam's eind 2005 fikse boetes op omdat zij particulieren hadden bestookt met honderdduizenden commerciële e-mails. Daarin maakten zij reclame voor kantoorartikelen.

De telecomwaakhond, die toezicht houdt op de naleving van het spamverbod, trok die conclusie uit 33 klachten van particulieren. Die waren ingediend via www.spamklacht.nl, het officiële meldpunt van de OPTA.

Onderzoek

Speko en Van Leerdam's waren het niet met de boete eens, onder meer omdat OPTA weigerde om privacyredenen de identiteit van de klagers bekend te maken. Speko en Van Leerdam's konden zich daardoor niet tegen de aanklacht verdedigen. In 2009 tikte een rechter OPTA daarom op de vingers.

Op 2 juli heeft het CBb naar woensdag bleek echter besloten de boetes te handhaven. Met de weigering om de klachten aan Speko en Van Leerdam's te verstrekken heeft OPTA volgens het vonnis wel het recht op een eerlijk proces geschonden. De boetebesluiten van OPTA zijn daarom vernietigd.

Niettemin is volgens de rechter voldoende vast komen te staan dat de bedrijven het wettelijke spamverbod hebben overtreden. De boetes houdt de rechter daarom in stand, en zijn nu definitief.