AMSTERDAM - Het Europees Parlement geeft de Europese Commissie toestemming om te
onderhandelenmet IJsland over toetreding. Daarbij grijpt het meteen de kans om op het gebied van moderne media van het eiland te leren en vrijheden over te nemen.

In de resolutie, die met grote meerderheid van stemmen is aangenomen, juichen de politici Icelandic Modern Media Initiative (IMMI) toe. De precieze stemverhouding is nog niet bekendgemaakt.

De parlementariërs stellen dat deze wetgeving “de EU en IJsland beide in een sterke positie brengt om zichzelf wettelijk te positioneren op het gebied van vrijheid van expressie en informatie”.

Digitale vrijheden

IMMI werd in juni unaniem door het parlement in IJsland aangenomen en regelt verregaande bescherming van bronnen, vrijheid van meningsuiting en toegang tot overheidsdocumenten. De wetgeving moet het eiland als digitale vestigingsplaats aantrekkelijk maken voor onder andere media. De klokkenluiderssite Wikileaks is een van de sites die heeft aangegeven te verhuizen en het land te zien als het “Zwitserland voor data”.

Dat het Europees Parlement zich nu ook achter deze wetgeving schaart is vooral het werk van D66-europarlementariër Marietje Schaake (D66). Zij vroeg in de resolutie in het bijzonder aandacht voor IMMI.

Zij vertelt NU.nl ingenomen te zijn met de uitkomst van de stemming: “De EU zou een voorbeeld moeten nemen aan dit IJslandse initiatief, waarin de rol van het internet en vrije meningsuiting beschermd wordt. Zo kan IJsland Europa helpen om vrijheid van meningsuiting ook in de 21e eeuw te beschermen."

Bezorgdheid

Schaake maakt zich al langer druk om persvrijheid in Europa en is bijvoorbeeld bezorgd om landen als Italië. Ook heeft ze al aangegeven te studeren om ook in te grijpen in Nederland, waar het steeds moeilijker wordt om inzage in overheidsinformatie te krijgen.