RIJSWIJK - Het mobiele verkeer van aanbieder T-Mobile bereikte tijdens de halve finale van het WK voetbal ''recordhoogten'', zo meldde een woordvoerster dinsdagavond.

Tijdens de piek net na het fluitsignaal werden er 800.000 sms-berichten en 900.000 gesprekken afgehandeld op het netwerk van T-Mobile.

Op het hoogtepunt, net voor en na het laatste fluitsignaal, hebben bijna 9,5 miljoen kijkers dinsdagavond gekeken naar de halve finale van het Nederlands elftal. Gemiddeld keken 8,5 miljoen mensen thuis via de televisie naar de voetbalwedstrijd Nederland- Uruguay.

Donderdag

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO), die woensdag zijn bekendgemaakt. Hoeveel mensen de wedstrijd tegen Uruguay in totaal hebben gekeken (thuis of op een andere plek) wordt pas donderdag bekend.

Naar de eerste helft keken gemiddeld 7,9 miljoen mensen. In de tweede helft liep dat aantal op tot 9,0 miljoen. Daarmee heeft deze halve finale de meeste thuiskijkers tot nu toe gescoord. Daarna volgt het treffen tegen Kameroen met gemiddeld 7,2 miljoen thuiskijkers.

Vrijdagmiddag keken gemiddeld zeven miljoen Nederlanders thuis via de televisie naar de kwartfinale tegen Brazilië. Die wedstrijd begon om 16.00 uur. De halve finale van dinsdag begon om 20.30 uur.

Studio Sportzomer

Na de wedstrijd dinsdagavond stemden ruim 1,2 miljoen kijkers af op Nederland 1 voor Studio Sportzomer met Jack van Gelder. VI Oranje op RTL 7 was dinsdag goed voor 917.000 belangstellenden.

Kijkcijfersexpert René van Dammen voorspelde eerder dat in totaal 11,5 miljoen mensen in Nederland de halve finale thuis of buitenshuis via de televisie zullen volgen.