AMSTERDAM – Nederland staat tweede in een lijst van landen waaruit relatief gezien de minste cyberaanvallen worden geïnitieerd. India voert de lijst aan.

Dat blijkt uit cijfers van SecureWorks.

Om tot een goede lijst te komen heeft het beveiligingsbedrijf het aantal actieve computers in elk land genomen en die vervolgens vergeleken met het aantal cyberaanvallen. In India worden bijvoorbeeld 52 aanvallen uitgevoerd per duizend computers, het land voert daarmee de lijst aan.

Er is door SecureWorks gekeken naar een periode van zes maanden, waarin gemiddeld 273 cyberaanvallen per duizend computers werden uitgevoerd. Nederland scoort met 57 aanvallen per duizend computers aanzienlijk lager dan dat gemiddelde. De Verenigde Staten sluiten de rij met 1660 aanvallen per duizend computers.

Botnets

Volgens Jon Ramsey, CEO bij SecureWorks, tonen de cijfers aan dat personen en bedrijven hun computers niet voldoende beveiligen. “Een substantieel aantal kwetsbare computers wereldwijd wordt gebruikt als botnets om cyberaanvallen te realiseren.”

Botnets zijn netwerken van computers die, zonder medeweten van de eigenaar, op afstand worden bediend door cybercriminelen.

Spam en malware

In april werd door beveiligingsbedrijf Panda Security bekendgemaakt dat de meeste spam in de daaraan voorafgaande drie maanden uit Brazilië kwam (pdf). India belandde in die lijst op een tweede plek. Wat betreft cyberaanvallen staat Brazilië op een 4e positie met 89 aanvallen per duizend computers.

In het eerste kwartaal van 2010 was Brazilië bovendien verantwoordelijk voor een groot deel van de verspreide malware. Het Zuid-Amerikaanse land eindigde toen net achter Spanje, de VS en Mexico.

Totale aanvallen

In de nieuw gepubliceerde lijst over cyberaanvallen scoort Nederland overigens het laagste aantal totale aanvallen in de onderzochte periode. Er werden in zes maanden tijd ruim 900.000 aanvallen geïnitieerd vanuit Nederland. Dit staat in verband met de omvang van de bevolking en het aantal mede daaraan gerelateerde computers. Met ruim zeventien miljoen actieve computers is Nederland namelijk ook wat het aantal computers betreft hekkensluiter.