AMSTERDAM – De Verenigde Staten zorgen ervoor dat de onderhandelingen over het anti-piraterijverdrag ACTA achter gesloten deuren plaats vinden.

Dat schrijft Michael Geist, die wordt gezien als een expert als het aankomt op de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

ACTA is een verdrag tussen onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten over de bestrijding van piraterij en namaakartikelen.

‘Three-strikes-out’

Onderdeel van de onderhandelingen over het verdrag is de zogenaamde ‘three-strikes-out’-aanpak, waarbij consumenten na drie waarschuwingen worden afgesloten van internet als ze illegaal blijven downloaden.

Frankrijk kent al een dergelijke regeling. Ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Van der Hoeven (Economische Zaken) maakten in maart bekend dat zij een dergelijke aanpak in Nederland ‘onacceptabel’ vinden.

Geheimzinnig

Rond die tijd ontstond er ook opschudding over de geheimzinnigheid rond de onderhandelingen over het verdrag. Critici hekelen dat de onderhandelingen grotendeels in beslotenheid worden gevoerd. Na een onderhandelingsronde in Nieuw-Zeeland in april werd mede dankzij de kritiek voor het eerst een onderhandelingstekst gepubliceerd.

Volgens de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) was de verwachting dat na afronding van de onderhandelingen in Luzern afgelopen week opnieuw een tekst zou worden gepubliceerd. Dit is echter niet gebeurd.

Volgens Geist is het “veilig om te stellen dat de Verenigde Staten het land is dat de transparantie van de onderhandelingen tegenhoudt. BoF hekelt dat de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden. “Op die manier kunnen belanghebbenden geen constructieve input geven op het verdrag”, aldus de beweging.

Concepttekst

De Rijksoverheid plaatste vorige maand wel een concepttekst van het ACTA-verdrag op internet, zodat partijen hun visie op het voorstel kunnen geven. De ingenomen onderhandelingsposities van de deelnemende landen bleven echter onzichtbaar, waardoor er over de onderhandelingen nog weinig duidelijk is.