AMSTERDAM - Webadvertenties verbruiken net zo veel energie als tweeduizend huishoudens. Dat concludeert student Randy Simons van de Universiteit Twente.

Hij sloot een energiemeter op zijn computer aan en gebruikte een speciaal programma om de vele webadvertenties op internet uit te schakelen.

Zo kon hij vergelijken hoeveel stroom hij verbruikt als hij de advertenties laat laden en hoeveel stroom wordt verbruikt als hij ze blokkeert.

2,7 miljard uur

Simons berekende het verbruik van webadvertenties per uur. Uit eerder onderzoek bleek dat alle Nederlanders samen 2,7 miljard uur per jaar op internet surfen.

Door de getallen met elkaar te vermenigvuldigen berekende Simons dat de webadvertenties jaarlijks net zo veel elektriciteit verbruiken als tweeduizend huishoudens.

Browsers

De student technische informatica vergeleek ook verschillende browsers. Daaruit bleek dat Internet Explorer veertig procent meer energie verbruikt voor het laden van webreclames dan Firefox. Tussen verschillende soorten en typen computers zijn de verschillen in energieverbruik volgens Simons klein.