HAARLEM - Een You Tube-filmpje over de aanhouding van een 52-jarige Haarlemmer op 1 juli in de Zijlstraat doet veel stof opwaaien. Op het filmpje is te zien dat de man een knietje krijgt van een politie-agent, waarna hij in elkaar zakt en in de boeien wordt geslagen.

De beelden zijn ruim 118.000 keer bekeken en honderden kijkers hebben gereageerd.

De Haarlemmer fietste over de stoep, waarna hij werd aangesproken door toezichthouders. De man wilde zich niet legitimeren en weigerde elke medewerking.

Het lukte de toezichthouders niet om hem aan te houden, waarna de politie te hulp schoot. Al scheldend tegen de agenten wordt de man in de boeien geslagen.

Klacht

Burgemeester en korpsbeheerder Bernt Schneiders zei maandag in een reactie dat hij vindt dat de zaak goed moet worden bekeken. ''Als blijkt dat er evident onjuist is opgetreden, moet je niet wachten tot iemand zelf een klacht indient.''

Schneiders heeft bij districtchef Peter Holla om opheldering gevraagd. Hij wil weten of het geweld dat de politieagent heeft gebruikt proportioneel was. Agenten mogen gepast geweld gebruiken als verdachten zich verzetten tegen hun aanhouding.

Ze moeten dat dan bij terugkomst op het politiebureau melden aan hun leidinggevende, waarna een rapport hierover wordt opgemaakt. Of dat in het geval van de 52-jarige Haarlemmer ook is gebeurd, is nog niet duidelijk. De politie komt dinsdag met meer informatie.