AMSTERDAM – Harry van Bommel (SP) heeft maandag Kamervragen gesteld over Me & EU, het sociale netwerk wat onlangs werd gelanceerd door Europees Commissaris Neelie Kroes. De SP trok de kritiek later die dag echter weer in.

Het Tweede Kamerlid stelde de vragen (pdf) over het sociale netwerk aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.

Uit de vragen blijkt dat Van Bommel ten eerste vindt dat het op de website niet duidelijk is dat het een initiatief van de Europese Commissie betreft.

Onterechte kritiek

Maandagavond bleek dat dit ook niet het geval is. Een woordvoerder van Me & EU laat aan NU.nl weten dat de website een onafhankelijk initiatief is, dat gelanceerd is door Kroes, maar dat zeker niet door haar is opgezet.

Ook de SP laat weten dat zij zich in dat feit vergist hebben.  "We zijn op de hoogte gesteld dat Kroes weliswaar de opening heeft verricht, maar verder op geen enkele wijze is betrokken bij de site", aldus Alexander van Steenderen van de SP.

"Daarmee vervalt ook de grond voor de kritiek die vanuit de SP is geuit op de site en de Kamervragen die erover zijn gesteld. Namens de SP betreuren we de gang van zaken voor de initiators van de site."

Onderscheid

Van Bommel liet in het document weten dat hij vindt “dat Me & EU zich qua functionaliteit weinig onderscheidt van andere sociale netwerken als Facebook en Hyves.”

Van Bommel vraagt dan ook of de ministers kunnen vertellen aan welke behoefte het sociale netwerk zou moeten voldoen, "afgezien van het verhogen van de zichtbaarheid van de desbetreffende Europees Commissaris." Antwoord op de vragen lijkt nu overbodig omdat de SP erkent dat het netwerk onafhankelijk is.

Dialoog

Kroes lanceerde Me & EU afgelopen vrijdag en liet daarbij weten dat het de bedoeling is dat organisaties en bedrijven de kans te geven een dialoog met jongeren aan te gaan.

''De afstand tussen verschillende Europese generaties blokkeert de weg naar groei en vernieuwing. Door de generaties met elkaar in contact te brengen en hun visie, ervaring, kennis en vaardigheden te combineren, kunnen we een sterk en progressieve Europese gemeenschap ontwikkelen'', vertelde Martijn Kampshoff, een van de medewerkers van de nieuwe netwerksite, toen.