LYON/DEN HAAG - De internationale politieorganisatie Interpol heeft vanaf maandag de hulp ingeroepen van het publiek om wereldwijd gezochte personen te kunnen opsporen.

Op de website van Interpol zijn de portretten van 26 'most wanted' verdachten dan wel veroordeelden geplaatst.

Onder hen ook de Nederlander Evert Sijahailatua, die wordt gezocht in verband met een poging tot liquidatie in Amsterdam.

Nederland

Over vier gezochten meldt Interpol expliciet dat zij zich mogelijk in Nederland ophouden. Het gaat daarbij om een van kinderverkrachting verdachte Amerikaan, een van moord verdachte Ier, een van drugshandel verdachte Zweed en een van fraude verdachte man die zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse nationaliteit heeft.

De publicatie van de gezochte personen op de website is onderdeel van een door Interpol geleide, internationale operatie waarin wordt geprobeerd 450 voortvluchtigen op te sporen.

Sinds de start van de operatie in mei zijn inmiddels meer dan honderd arrestaties verricht.

Nauwkeurig

Evert Sijahailatua staat ook op de Nederlandse nationale opsporingslijst, die de politie in januari online zette. De informatie op de site van Interpol over Sijahailatua's zaak is niet erg nauwkeurig: Interpol meldt dat Sijahailatua wordt verdacht van de moord op een man in de 'Marlon area' van Amsterdam.

De feiten zijn dat de man wordt gezocht voor de poging tot moord op Marlon D., in Amsterdam-West. D. werd vorig jaar augustus vanuit een rijdende auto onder vuur genomen en diverse malen geraakt. Hij overleefde de aanslag echter.

Drie vermoedelijke handlangers van Sijahailatua zitten al geruime tijd vast, in afwachting van hun proces.

Sociale netwerksites

Interpol zegt over driehonderd gezochten nieuwe informatie te hebben ontvangen. Over de 26 op de 'publiekslijst' zijn geen nieuwe gegevens boven water gekomen. Interpol vraagt het publiek de ogen ook open te houden op sociale netwerksites als Facebook, omdat voortvluchtigen ook daar zouden kunnen opduiken.

De naam van de opsporingsoperatie is Infra-Red. 29 Verschillende landen nemen er aan deel.