FRAMINGHAM - De verkoop van zaktelefoons over de hele wereld is in het derde kwartaal sterk blijven groeien. 130,1 Miljoen apparaatjes werden aan de man gebracht, 21,2 procent meer dan in dezelfde periode van 2002 en 14 procent meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC). De aanhoudende groei komt van zowel eerste aankopen van een mobiele telefoon in ontwikkelingslanden als vervanging van toestellen op 'rijpere' markten.

Nokia bleef verreweg de grootste fabrikant, maar zag zijn marktaandeel ten opzichte van het tweede kwartaal wel dalen van 36 procent tot 35 procent. De verkoop van het Finse bedrijf nam toe met 11,2 procent tot 45,5 miljoen stuks. Het Amerikaanse Motorola wist zich te herstellen met een bovengemiddelde verkoopgroei van ,8 procent tot 20,2 miljoen telefoons. Daardoor steeg het marktaandeel van 13,8 tot 15,5 procent.

Motorola nam daarmee meer afstand van het Koreaanse Samsung, ook al klommen de Zuid-Koreanen van 10,5 naar 11,5 procent. Het Duitse Siemens versterkte zijn vierde plaats met een marktaandeel van 8,7 procent en het Koreaanse LG Electronics keerde terug in de topvijf met 5,8 procent. Dat laatste ging ten kosten van het Japans-Zweedse Sony Ericsson (5,5 procent).