BRUSSEL - Mensen moeten op hun gsm kunnen zien hoeveel vet of zout er zit in een potje pindakaas of andere voeding.

Voor mensen die al overgewicht hebben, komt daar een rood alarm bij.

Deze techniek moet binnen een paar jaar beschikbaar zijn, stelde wetenschapper Herman Koëter.

De 62-jarige Nederlander was jarenlang wetenschappelijk directeur van het EU-agentschap EFSA voor veilige voeding en OESO-bestuurder voor veiligheid van chemische stoffen.

Onleesbare informatie

Met zijn charitatieve organisatie Orange House Partnership in Brussel probeert hij nu de techniek in heel Europa van de grond te krijgen door vele debatten en rapporten.

Koëter vindt dat er nu bijna onleesbare informatie op het etiket van voedingsproducten staat. ''Ik vind het ook nogal bevoogdend om de informatie te beperken tot wat goed voor je is en wat niet. Mensen weten best dat ze soms ongezond eten. Nou èn? Een ijsje eten als je niet lekker in je vel zit, kan juist erg positief werken.''

Internet

Veel informatie kan volgens hem verschuiven van het etiket naar internet: het etiket zou alleen de meest relevante ingrediënteninformatie moeten vermelden.

''Soms zijn producten ook te klein voor allerlei informatie op een etiket. Bijvoorbeeld zo'n flesje Yakult en andere verdunde yoghurts met zogenaamde probiotica. Die flesjes claimen wel dat je ze moet drinken om langer te leven. Maar ze vermelden niet hoe dat werkt.''

Drie-dimensionale barcodes

Koëter denkt aan een techniek waarbij mensen hun gsm richten op de nieuwe generatie drie-dimensionale barcodes op de producten. Op de gsm verschijnt dan meer informatie dan op een etiket past.

Hij beseft dat de techniek in arme landen als Roemenië en Bulgarije voorlopig niet goed toepasbaar is. ''Daarom zouden we de eerste jaren vooral nog met pictogrammen moeten werken. Uiteindelijk willen we elektronische overdacht van de informatie.''