RIJSWIJK - Geheugenkaarten voor digitale fototoestellen en handcomputers laten de gebruiker vaak in de steek. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-tijdschrift Winmagazine, waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd.

Winmagazine onderzocht de zes typen geheugenkaarten die in Nederland het vaakst over de toonbank gaan. Daarbij keek het blad vooral hoe snel de kaarten informatie wegschrijven en of de kaarten het opgegeven geheugen bieden. Volgens een woordvoerder van Winmagazine konden alle kaarten minder data opslaan dan in de gebruiksaanwijzing werd beloofd.

Zo bleek uit de test dat een xd-picture card met een geheugen van 128 megabytes maar 119 megabytes, ongeveer 64 foto's, kon bewaren. Ook de kaarten compact flash, secure digital en de multimedia card beloofden deze opslagruimte maar bleven steken op megabytes. Verder liepen veel van de geteste kaarten regelmatig vast.

Volgens de woordvoerder van Winmagazine is het moeilijk aan te geven waar de consument op moet letten bij het kopen van een geheugenkaart. "Het is erg lastig om advies te geven omdat de gegevens die de fabrikant geeft niet blijken te kloppen. Verder is het ook niet zo dat je goede of slechte merken hebt. De kwaliteit van de kaarten verschilt per type."