AMSTERDAM - Microsoft heeft bij de ontwikkeling van Windows 8, de opvolger van het huidige Windows 7, uitdrukkelijk concurrent Apple in het vizier.

Dat blijkt uit een uitgelekte presentatie van het bedrijf, die maandag op internet opdook. Het zou gaan om een presentatie die Microsoft in april heeft verspreid onder partners, zoals pc-fabrikanten. Microsoft Nederland geeft geen commentaar op de echtheid van de presentatie.

Op een van de dia's wordt gerefereerd aan Apples leuze 'it just works' (het werkt gewoon). De concurrent heeft het imago dat het goed geïntegreerde combinaties van hard- en software aanbiedt, die consumenten alleen maar hoeven aan te zetten om er probleemloos mee te kunnen werken. "Dit is iets waar mensen voor willen betalen!" schrijft het bedrijf.

Gezichtsherkenning

Heel veel details over Windows 8 vallen uit de presentatie niet af te leiden. Wel wordt duidelijk dat Microsoft het systeem een stuk sneller wil laten opstarten, dat van de nieuwe webbrowser Internet Explorer 9 in augustus een testversie moet uitkomen, en dat het bedrijf gaat experimenteren met gezichtsherkenning.

Gebruikers hoeven zich dan niet meer met een wachtwoord aan te melden als ze hun computer willen gebruiken. De pc herkent zijn eigenaar via een aangesloten webcam.

Windows Store

Ook zou het besturingssysteem een eigen online softwarewinkel krijgen. Die Windows Store, die enigszins lijkt op de App Store waarin Apple applicaties aanbiedt voor de iPhone en de iPad. Via de Windows Store worden dan computerprogramma's aangeboden, maar ook voorzien van updates. Ook andere ontwikkelaars dan Microsoft zelf kunnen producten verkopen via de winkel.

Windows 8 wordt niet eerder dan in 2012 verwacht, hoewel Microsoft nog geen officiële verschijningsdatum heeft bekendgemaakt.