DEN HAAG - De Tweede Kamer kan nog veel meer gebruikmaken van moderne communicatiemiddelen.

Aankondigingen van vergaderingen van Kamercommissies kunnen via Twitter, het parlementaire documentatiesysteem is met Google te ontsluiten en via YouTube zou het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer terug te zien moeten zijn.

Dat stelde D66-Kamerlid Wassila Hachchi maandag voor tijdens overleg over de begroting van de Tweede Kamer voor 2011. Vergaderingen van de Tweede Kamer zijn al via internet te volgen, maar dat geldt nog niet voor alle vergaderzalen.

Nationaal symbool

PVV'er Hero Brinkman pleitte voor een nationaal symbool in de zaal waar de voltallige Tweede Kamer vergadert.

Het Kamerlid noemde het een beetje schandalig dat dit symbool, de vlag of een Nederlandse leeuw, nu nog ontbreekt, terwijl veel andere landen dit wel in hun parlement hebben.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet beloofde voor het einde van het jaar de Kamer te laten weten wat er mogelijk is.

Spoeddebatten

De PVV pleitte ook voor snellere afhandeling van spoeddebatten. Nu laten die door de volle Kameragenda soms maanden op zich wachten.

Brinkman stelde voor die debatten ook op maandag en vrijdag in te plannen. Nu zijn die alleen van dinsdag tot en met donderdag.

Maar Verbeet voelt er niet voor spoeddebatten op maandag te gaan houden. Veel Kamerleden zijn dan het land in en er staan dan vaak al andere vergaderingen op de agenda. Ze onderschreef wel het uitgangspunt de spoeddebatten snel te houden.

Bezuinigen

De Kamervoorzitter kondigde ook aan met de leden van het nieuwe kabinet te gaan praten over hun aanwezigheid in de Kamer. Ministers zitten namelijk steeds vaker in het buitenland. ''Er waren bewindslieden waar nauwelijks een vergadering mee te plannen viel.''

De suggestie van PvdA'er Pierre Heijnen om vast te kijken waar er te bezuinigingen valt in de Kamer, viel bij Verbeet niet in goede aarde.

Heijnen vindt dat de Kamer zich schrap moet zetten omdat het nieuwe kabinet zeker komt met het verzoek het zuiniger aan te doen. Maar dat kan volgens Verbeet niet. ''Het vlees is van de botten. Wij zijn al een van de goedkoopste parlementen.''