ZEIST - Joop Alberda, technisch directeur van sportkoepel NOCNSF, heeft dinsdagmiddag een speciale site voor voetbalcoaches in gebruik genomen. Via deze site beschikken geabonneerde voetbalcoaches over een instrument om de kwaliteiten van hun spelers te registreren en de sterkste opstelling te bepalen.

CSA (Coach and Scout Assistant) biedt coaches een uitgebreid registratiesysteem. Na het invullen van de persoonsgegevens waardeert de coach dertig kwaliteiten van elke speler. Voorbeelden zijn passeren, rugdekking geven en scoren.

Met behulp van grafieken en schema's is de ontwikkeling van iedere afzonderlijke speler te volgen. Bovendien rekent CSA de meerwaarde van de spelers uit; ten opzichte van elkaar én voor elke positie in het veld. Naar keuze in een 4:4:2 of een 4:3:3-opstelling.

Reker

Op basis van gegevens van Jan Reker, directeur coaches betaald voetbal, werd CSA voor het Nederlands elftal in praktijk gebracht. Nadat de voetbalkwaliteiten van de drie spitsen Patrick Kluivert, Roy Makaay en Ruud van Nistelrooij met elkaar waren vergeleken, bleek de combinatie Makaay-Van Nistelrooij het meeste rendement op te leveren.