AMSTERDAM - Twee grote internetproviders maken een vuist om te voorkomen dat ze worden gedwongen websites af te sluiten voor hun klanten. Dit heeft internetprovider XS4ALL donderdag bekendgemaakt.

XS4ALL heeft zich als partij gevoegd in een kort geding dat de stichting Brein heeft aangespannen tegen een andere provider, Ziggo. De stichting Brein, een organisatie die opkomt voor auteursrechten, wil via een kort geding Ziggo dwingen om de site The Pirate Bay af te sluiten voor haar klanten.

Via The Pirate Bay kunnen mensen illegaal films of muziek uitwisselen. De rechter heeft bepaald dat Pirate Bay dit niet mag doen, maar de mensen acher The Pirate Bay werken steeds vanuit andere landen en zijn ongrijpbaar voor justitie.

Doorgeefluik

Ziggo en XS4ALL vinden dat ze als providers een doorgeefluik zijn en dat ze niet mogen worden gebruikt in de strijd die stichting Brein voert tegen illegaal downloaden. XS4ALL vindt dat de zaak een principieel karakter heeft en spreekt zelfs over ''internetcensuur''.

Wettelijke basis

Brein stelt dat internet weliswaar openbaar is, maar dat dit niet het recht geeft op toegang tot een illegale site. De stichting zegt dat er een wettelijke basis is voor een blokkering van sites als The Pirate Bay. Als Ziggo inderdaad alleen maar een doorgeefluik is, zou een rechter toch een blokkade kunnen opleggen op grond van het Burgerlijk Wetboek.

XS4ALL staat op het standpunt dat providers verantwoordelijk zijn voor informatie op hun eigen netwerkcomputers of wel servers, maar niet voor de informatie van anderen die ze doorgeven.

Onwenselijk

''Bovendien is het maatschappelijk niet wenselijk dat providers zich bemoeien met het verkeer van hun gebruikers. Het fundament van internet is juist dat providers het verkeer van hun gebruikers ongefilterd doorlaten"", vindt XS4ALL. De provider vindt daarom dat Brein in de rechtszaak aan het verkeerde adres is, omdat The Pirate Bay niet staat op een server van Ziggo.

Burgerrechten

Veel consumenten downloaden illegaal en XS4ALL erkent dat dit een probleem is, maar vindt dat de oplossing niet gezocht moet worden in het ''inperken van burgerrechten''. De provider vindt dat de amusementsindustrie er zelf voor kan zorgen dat muziek en films legaal worden aangeboden op internet.

Het kort geding dient maandag 28 juni in Den Haag.