AMSTERDAM – Google heeft naast data van wifi-netwerken tijdens de opnames voor Street View ook wachtwoorden van e-mailaccounts verzameld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Franse autoriteiten waarover Tweakers.net bericht.

In mei werd bekend dat Google bij de opnames voor Street View de zogenoemde SSID's en MAC-adressen had geregistreerd van draadloze netwerken. Met behulp van die informatie kan het bedrijf zijn locatiediensten verbeteren.

Ook bleek Google gegevens te hebben vastgelegd die werden verzonden via onbeveiligde netwerken op het moment dat Googles auto passeerde. Volgens het bedrijf gebeurde dit alles per ongeluk en is de informatie nooit gebruikt.

Onderzoeken

In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en dus ook Frankrijk, werden onderzoeken gestart. Uit de allereerste onderzoekresultaten vanuit het laatstgenoemde land blijkt nu dus dat Google wachtwoorden van e-mailaccounts en teksten uit verzonden berichten heeft opgeslagen.

De Franse commissie voor informatie en veiligheid, CNIL, laat in een rapport (pdf) weten: “Het is nog te vroeg om te zeggen wat er als gevolg van dit onderzoek zal gebeuren. We kunnen echter nu al stellen dat Google inderdaad wachtwoorden van e-mailadressen en uittreksels van e-mailberichten heeft opgevangen."

Geen toeval

Amerikaanse advocaten suggereerden eerder tegenover Gizmodo dat de privacyschending geen toeval is. Google vroeg in 2008 namelijk al patent aan op software die het gemakkelijker maakt gegevens te onderscheppen en analyseren. Volgens Google staat de patentaanvraag los van de commotie rondom Street View.

Maandag werd bekendgemaakt dat ook in Amerika een onderzoek naar Google Street View wordt gestart. De procureur-generaal uit de staat Connecticut maakte bekend dat hij een onderzoek zal starten. Hij hoopt dat meer Amerikaanse staten zich bij dit onderzoek zullen aansluiten.