NEW YORK - Consumenten in de Verenigde Staten halen meermuzieksingles legaal van het internet dan ze in de winkel kopen.Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Billboard magazinedat maandag door de Britse omroep BBC werd gepubliceerd.

Volgens Billboard haalden muziekliefhebbers ongeveer twee keerzoveel singles legaal van het net als er over de toonbanken gingen.Volgens Nielsen SoundScan, dat het onderzoek uitvoerde, werden ervanaf eind juni 7,7 miljoen nummers gedownload tegen vier miljoensingles die de winkel uitgingen.

Kenners vinden overigens dat de cijfers niet zomaar naast elkaargelegd kunnen worden, omdat niet alle nummers meer op single wordenuitgebracht. Platenmaatschappijen kozen daarvoor omdat deverkoopaantallen al geruime tijd tegenvallen. Muziekliefhebberskunnen via legale muzieksites op internet inmiddels kiezen uit.000 titels, die per stuk ongeveer een euro kosten.

Volgens een woordvoerder van platenmaatschappij EMI is deoverstap van consumenten van illegale sites als Napster, Kazaa enMorpheus, waar gratis muziek kon worden opgehaald, naar legaleversies al een overwinning op zich. Sites als iTunes (van Apple),de legale versie van Napster (sinds enkele dagen actief) enMusicmatch zijn in de VS het populairst.