BRUSSEL - Wikileaks-oprichter Julian Assange vreest niet voor zijn leven. Vorige week waarschuwde de bekende Amerikaanse klokkenluider Daniel Ellsberg dat Assange in gevaar zou zijn.

De Australiër heeft naar eigen zeggen wel besloten om een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, voorlopig niet te bezoeken. Dat stelt Assange in antwoord op vragen van NU.nl op een persconferentie in het Europees Parlement.

Vorige week zei klokkenluider Daniel Ellsberg zich zorgen om Assange te maken. Ellsberg lekte in 1971 gevoelige documenten over de Vietnamoorlog naar een aantal Amerikaanse kranten. In 1972 was hij naar eigen zeggen mogelijk doelwit van een Amerikaanse moordcommando.

Volgens Assange valt dat echter wel mee. "Ik weet dat diverse mensen voor mijn leven vrezen, maar ik hoor daar zelf niet bij. Volgens mij is daar geen aanleiding voor", zegt hij. "Ik voel me op dit moment gewoon veilig."

Geen bezoek aan VS

Wel geeft Assange aan voorlopig een aantal landen te mijden. Zo durft hij niet naar de VS, omdat zijn site Wikileaks eerder een video uit 2007 publiceerde, waarop te zien is hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter in Irak op journalisten schiet.

Toch vreest de Wikileaks-voorman geen actie van de Amerikanen. "Dat is te politiek gevoelig", stelt hij. Wel weet hij dat er momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar hem en zijn organisatie loopt.

Assange maakte bekend meerdere advocaten te hebben ingehuurd om een Amerikaanse soldaat te ondersteunen, die in Koeweit vast zit op verdenking van het lekken van de oorlogsvideo. "Wij moeten onze best doen hem vrij te krijgen."