HOOFDDORP - In de Verenigde Staten krijgt de Amerikaanse president misschien de macht om het internet uit te schakelen in het geval van een cyberaanval.

Dat gebeurt als een het Protecting Cyberspace as a National Asset-wetsvoorstel door de Amerikaanse Senaat wordt goedgekeurd.

De president krijgt hiermee toegang tot een zogenaamde kill-switch waarmee hij bepaalde delen van het internet kan afzetten, in het geval van een cybernoodtoestand. Welke delen van het internet hierdoor beïnvloed worden is aan Homeland Security, Amerika's departement voor binnenlandse veiligheid.

Verplicht

In essentie zou elk bedrijf dat afhankelijk is van het internet, het telefoonsysteem of een ander component van Amerika's informatie-infrastructuur verplicht kunnen worden om te opereren onder leiding van het National Center for Cybersecurity and Communications (NCCC).

Dit is een nieuw departement onder de vleugel van Homeland Security dat wordt opgezet als het wetsvoorstel geaccepteerd wordt. Al deze bedrijven zullen dan moeten voldoen aan de veiligheidsmaatregelen, opgezet door de NCCC.

Xbox en PlayStation

Het functioneren van websites en online services als Xbox Live en PlayStation Network vallen dan in ieder geval deels onder de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse overheid.