AMSTERDAM - Een 30-jarige man uit Leiden is deze week opgepakt die er van wordt verdacht ov-chipkaarten te hebben gekopieerd. De fraude werd ontdekt door Trans Link Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de pas.

De man maakte kopieën van een opgeladen anonieme chipkaart, en kon zo meermalen reizen op het saldo van het origineel. De fraude werd opgemerkt door de systemen van TLS, dat aangifte deed, zo meldt het Openbaar Ministerie.

De man werd door de recherche van het politiekorps Haaglanden opgespoord, en kon dinsdag in zijn woonplaats Leiden worden aangehouden. Hij wordt door Justitie onder meer verdacht van het vervalsen van waardekaarten, en kan daarvoor een celstraf van maximaal zes jaar of een geldboete van 76.000 euro krijgen. De verdachte mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten.

Gekraakt

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen lieten in 2008 al zien dat het vrij eenvoudig zou zijn om de ov-chipkaart te kopiëren. Een jaar later wisten onderzoekers van dezelfde universiteit het reissaldo van een gekraakte anonieme kaart kunstmatig te verhogen.