AMSTERDAM - De Britse krant The Times heeft zijn oude, gratis toegankelijke website gesloten. Voor toegang tot de nieuwe site moeten bezoekers binnenkort gaan betalen.

Bezoekers die nu naar timesonline.co.uk surfen, worden doorgestuurd naar de nieuwe versies van de krantensite, thetimes.co.uk en thesundaytimes.co.uk. Om daar een artikel te lezen, moeten ze zich registreren. Voorlopig is dat nog gratis, maar die kostenloze registratie is slechts bedoeld om bezoekers met eigen ogen te laten zien waarvoor ze binnenkort zullen moeten betalen.

The Times is een van de grootste en bekendste titels uit het portfolio van mediaconglommeraat News Corp. Topman Rupert Murdoch van die uitgeverij kondigde vorig jaar zijn voornemen aan om geld te vragen voor toegang tot zijn kranten. Volgens hem kan kwaliteitsjournalistiek niet gratis zijn. News Corp. is tevens eigenaar van onder meer de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal en de Britse tabloid The Sun.

Lezers moeten voor toegang tot The Times straks een pond (1,20 euro) per dag of twee pond (2,40 euro) per week betalen.

'Digitale zelfmoord'

Critici menen dat The Times met de oprichting van zo'n entreepoortje 'digitale zelfmoord' pleegt. Internetgebruikers zouden niet bereid zijn te betalen om nieuws te lezen, vooral omdat er talloze gratis alternatieven bestaan.

Volgens een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Britse Paidcontent zou echter ongeveer een kwart van de ondervraagden in meer of mindere mate bereid zijn om de portemonnee te trekken voor de krantensite.