AMSTERDAM – Er worden steeds meer spamberichten verspreid die vermomd zijn als e-mails van sociale media. Vooral Twitter-spam lijkt enorm toe te nemen.

Dat maakt Spamfighter, marktleider in Europa in de ontwikkeling van Spamfilters, maandag bekend.

Vooral de afgelopen drie dagen zijn er opvallend veel spamberichten verstuurd. In deze berichten wordt de lay-out van e-mails van met name Twitter en Facebook gebruikt.

Onderwerpregels

Wanneer een consument op een link in deze e-mails klikt, wordt de gebruiker doorgestuurd naar neppe websites met malware. De e-mails kunnen veelal herkend worden aan rare onderwerpregels als ‘Twitter 049-81’, laat Spamfighter weten. Ook worden er veel uitnodigingen verstuurd namens bekende zangers en acteurs.

Volgens Spamfighter zijn de berichten afgezien van de vreemde onderwerpen niet te onderscheiden van echte berichten. Bovendien heeft het bedrijf in de afgelopen dagen een toename van vijfhonderd procent geconstateerd wat betreft dit soort spamaanvallen.

Kracht

Martin Thorborg, medeoprichter van Spamfighters, heeft wel een verklaring voor de toenemende populariteit van sociale netwerken onder spammers: “Ze kennen de kracht van sociale netwerken en de invloed ervan op de gebruikers."