AMSTERDAM - De Nexus One, een smartphone die is ontwikkeld door Google, is vanaf vrijdag in Nederland te koop. Dat meldt telecomprovider Vodafone.

Donderdag kunnen belangstellenden de telefoon al online bestellen. Vanaf vrijdag ligt het toestel in de winkel. De Nexus One, die wordt gebouwd door de Taiwanese mobieltjesfabrikant HTC, draait op versie 2.2 van Googles mobiele platform Android, en geldt als een concurrent voor de iPhone, de succesvolle smartphone van Apple.

Het toestel is sinds januari verkrijgbaar in de Verenigde Staten, waar de Nexus One aanvankelijk ook door Google zelf online werd verkocht.

Internetverkoop

In mei staakte Google echter de internetverkoop van de telefoon. Volgens Google geven veel consumenten er de voorkeur aan om een telefoon voor aanschaf te kunnen bekijken in een winkel. Bovendien bleek Google moeite te hebben om zelf de vereiste klantenservice te organiseren.

Uitstel

De Nexus One zou aanvankelijk in mei in Nederland te koop zijn, maar om logistieke redenen moesten Google en Vodafone de lancering uitstellen.

Simlockvrij

Het toestel is in combinatie met een tweejarig abonnement bij Vodafone gratis. Voor een los exemplaar moeten belangstellenden 479 euro neertellen. In dat geval is het toestel simlockvrij, zodat het ook kan worden gebruikt via het netwerk van andere telecombedrijven.