AMSTERDAM - Veel mensen maken op het laatste moment nog gebruik van kieshulpen op internet om te bepalen op wie ze gaan stemmen. De Stemwijzer wordt op de piekmomenten tijdens de lunch en na zessen zo'n zestigduizend keer per uur geraadpleegd.

Dat is twee keer zoveel als vier jaar geleden op de verkiezingsdag.

Stemwijzer ging om 16.00 uur al door de grens van vier miljoen adviezen, een mijlpaal waarop eigenlijk al niet meer werd gerekend. "Gisteren zaten we om 13.00 uur nog op drie miljoen, dus we gingen er van uit dat vier miljoen misschien niet meer zou lukken", zegt een woordvoerder.

Bij de verkiezingen in 2006 verstrekte Stemwijzer 4,7 miljoen adviezen. De zegsman verwacht aan het begin van de avond dat aantal niet wordt gehaald.

Campagne

Dat de top van vier jaar geleden niet gehaald wordt komt volgens Stemwijzer doordat er korter campagne is gevoerd. Ook speelt mee dat er nu veel sites met vergelijkbare diensten zijn, terwijl er in 2006 nauwelijks concurrentie was.

Nu zijn er ook allerlei stemwijzers voor specifieke groepen, zoals homo's, studenten, allochtonen en studenten.

Kieskompas

Concurrent Kieskompas heeft ongeveer 1,4 miljoen adviezen vertrekt. Of er een echte piek is in het gebruik van de site is daar niet bekend, maar het is wel druk. "Je merkt wel dat veel mensen al hebben gestemd. Toch neemt het gebruik nog maar nauwelijks af", zegt een woordvoerder.