RIJSWIJK - Maurice de Hond probeert via de microblog Twitter de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag te meten. Dat maakte de opiniepeiler dinsdag bekend.

Na een, naar eigen zeggen, succesvolle proef eerder dit jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen (de uitslag van de proef week 2 procent af van het uiteindelijke opkomstpercentage), is het nu de beurt aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Twitteraars worden geacht de opkomst in hun stembureau door te geven. De gegevens die nodig zijn voor de telling van De Hond, zijn openbaar en daardoor eenvoudig te verkrijgen.

''Wij verwerken de gegevens die via een vast format aan ons worden aangeleverd en berekenen aan de hand daarvan de opkomst'', aldus De Hond.

Accurater

leder half uur zal worden getoond hoe de opkomst bij de verkiezing zich ontwikkelt. ''We hopen nu zelfs nog accurater te kunnen zijn dan eerder dit jaar'' , zegt De Hond. Al meer dan vijfduizend mensen hebben dinsdagavond het te gebruiken format bekeken. ''Uiteraard blijft het de vraag of ze ook uiteindelijk meedoen.''

Het is voor het eerst dat een dergelijk experiment via gespreksgroepen op internet plaatsvindt. Onder anderen RTL-verslaggever Frits Wester roept Twitteraars op bij de meting te helpen.