AMSTERDAM - De StemWijzer heeft dinsdagmiddag de driemiljoenste bezoeker genoteerd. Via dertig stellingen komt de bezoeker terecht bij de partij die het best bij hem of haar past.

De gebruikers kunnen ook aangeven welke onderwerpen ze extra belangrijk vinden. De hypotheekrenteaftrek, strengere straffen en verhoging van de AOW-leeftijd worden het meest genoemd.

De StemWijzer op internet van Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) ging op 7 mei open. Het IPP verwacht woensdag nog een ware stormloop op de StemWijzer. Het instituut rekent op nog minimaal een half miljoen bezoekers voor een advies.

Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 kwamen er 4,7 miljoen op de site af. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar noteerde het IPP 1,14 miljoen bezoekers.

Kieskompas

De website Kieskompas kreeg tot nu toe 1,2 miljoen bezoekers die stemadvies zochten. Op de site, die samenwerkt met de Vrije Universiteit in Amsterdam, wordt deelnemers gevraagd hun mening over dertig stellingen te geven.

Op basis daarvan wordt duidelijk welke partij standpunten heeft die het meest overeenkomen met de mening van de deelnemer. Volgens een woordvoerder ''gaat het hard'' op deze site. Hij verwacht woensdag, verkiezingsdag, nog veel belangstelling.