HAARLEM - De politie gaat oplichters op internet harder aanpakken. Dat heeft de politie Kennemerland maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf.

Het gaat om oplichting via advertentiesites als Marktplaats.nl en Speurders.nl. Gedupeerden betalen voor spullen, maar krijgen niets geleverd of er is iets mis mee. Door een nieuwe aanpak wil de politie de pakkans van internetoplichters vergroten.

Slachtoffers van oplichting via internet kunnen vanaf de zomer aangifte doen via de website www.politie.nl. Komen er drie aangiftes binnen over dezelfde advertentie, dan stelt de politie een onderzoek in naar de identiteit van de oplichter.

De nieuwe aanpak is een initiatief van de politie Kennemerland en het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem

Automatisch

Het politieonderzoek gaat in eerste instantie automatisch. Via de politiecomputer komen aangiftes binnen uit het hele land, die de computer vergelijkt. Gedupeerden moeten bij de aangifte een link leggen naar de advertentie en ook andere gegevens van de verkoper doorgeven, zoals het bankrekeningnummer of telefoonnummer.

Komen drie of meer dezelfde soort meldingen binnen, dan slaat de computer alarm.

Ip-adres

De politie gaat dan onderzoek doen. Dat kan door het unieke ip-adres van de computer van de oplichter op te vragen en door na te gaan welke persoon schuilgaat achter de bankrekening of telefoonnummers.

De politie is vooral op zoek naar veelplegers van internetoplichting. Het kan gaan om bedragen van een paar tientjes tot duizenden euro's. Het gaat vaak om de levering van spullen als mobiele telefoons, iPods, spelcomputers en auto's.