AMSTERDAM – Het ministerie van communicatie en telecommunicatie van Turkije heeft de inwoners van het land afgesloten van de website en diensten van Google.

Dat melden Turkse media vrijdag.

Het ministerie zou de diensten geblokkeerd hebben om juridische redenen. Eerder sloot Turkije al de toegang tot Youtube af.

Sinds donderdagavond zijn ook de diensten van Google slecht of niet bereikbaar. Het gaat niet alleen om de zoekmachine, maar ook om bijvoorbeeld Google Docs en Books.

IP-adressen

Vooralsnog lijkt het erop dat het de Turkse overheid vooral om Youtube gaat. Omdat Google de IP-adressen van Youtube zou hebben veranderd in adressen die gebruikt worden door Google zelf, zou de Turkse overheid zich genoodzaakt zien om ook een deel van Google te blokkeren. Op deze manier hoopt het ministerie een volledige blokkade van de videowebsite te realiseren.

Google zou een aantal IP-adressen van Youtube hebben veranderd om dergelijke blokkades wereldwijd te omzeilen.

Youtube

Volgens Tweakers.net blokkeert het Turkse ministerie websites wel vaker in zijn geheel, zelfs als er slechts één pagina op een site in strijd is met de wet. Zo werd Youtube geblokkeerd omdat er enkele filmpjes waren gevonden met negatieve uitlatingen over de grondlegger van het huidige Turkije, Mustafa Kemal Atatürk.