AMSTERDAM – Google gaat de privégegevens die het bedrijf verzamelde bij de opnames voor Google Street View aan Europese autoriteiten overhandigen.

Dat heeft Google bevestigd tegenover The Wall Street Journal.

Begin mei bleek dat Google bij de opnames voor Street View de zogenoemde SSID's en MAC-adressen had geregistreerd van draadloze netwerken. Met behulp van die informatie kan het bedrijf zijn locatiediensten verbeteren.

Ook bleek Google per ongeluk gegevens te hebben vastgelegd die werden verzonden via onbeveiligde netwerken op het moment dat Googles auto passeerde.

Duitsland

Het bedrijf zal deze gegevens nu dus overhandigen aan de autoriteiten in de desbetreffende landen. Duitsland, Frankrijk en Spanje zullen de informatie als eerst onder ogen krijgen.

In Duitsland is door het Openbaar Ministerie inmiddels een strafrechtelijk vooronderzoek naar Google ingesteld. Ook in Nederland werd eind mei een onderzoek aangekondigd. In Duitsland is al langer gedoe over of Google Street View wel goed samengaat met de privacywetgeving.

Fout

Google zegt dat het allemaal om een fout gaat, en dat de informatie nooit is gebruikt. Inmiddels is de verzameling gestaakt, en worden de vergaarde gegevens in samenspraak met privacywaakhonden vernietigd.