AMSTERDAM - Microsoft gaat zijn gratis fotobewerker vernieuwen. Een nieuwe versie van Photo Gallery kan gezichten herkennen en afbeeldingen samenvoegen tot één foto.

Dat meldt website TechCrunch. Windows Live Photo Gallery herkent straks automatisch gefotografeerde personen, waardoor gebruikers tijd besparen bij het toevoegen van een fotobeschrijving. In de huidige versie konden gezichten al gedetecteerd worden, maar was het vaststellen van iemands identiteit nog niet mogelijk.

Photo Fuse

Een andere functie, Photo Fuse, gaat het mogelijk maken om van meerdere foto's één perfect exemplaar te maken, zo toont een video. Dit kan handig zijn bij het opmaken van groepsfoto's, omdat er niet zelden foto's worden genomen waarbij één persoon met zijn ogen knippert of wegkijkt. Met Photo Fuse kunnen gebruikers in een paar seconden iemands gezicht vervangen door een andere opname.

Getagde foto's op Photo Gallery kunnen gebruikers met één klik uploaden naar Facebook en Flickr, waar de tags zichtbaar zullen blijven. Verder zijn er ook extra functionaliteiten beschikbaar om krassen en andere foutjes weg te werken van afbeeldingen.

Windows Live-upgrade

De nieuwse versie van Photo Gallery maakt deel uit van een upgrade van Windows Live, een verzameling van internet- en desktopdiensten als Messenger, Sync, Movie Maker en ook Hotmail. De nieuwe versie - die onlangs al werd gedemonstreerd - wordt in de loop van juni geïntroduceerd. Alle nieuwe software van Windows Live werkt op Windows Vista en 7, maar niet langer op Windows XP.