HAARLEM - De 28-jarige politieman die in augustus een dodelijk ongeval veroorzaakte in Hoofddorp durfde na afloop twee weken de deur niet uit, omdat er een filmpje op internet was verschenen.

Dat zei de agent, C.H. uit Beverwijk, donderdag voor de rechtbank in Haarlem waar hij terechtstond voor dood door schuld.

Op het filmpje is te zien hoe de politieman samen met een groepje omstanders toekijkt hoe de auto van het latere slachtoffer in een sloot ligt.

Er ontstond commotie over, omdat niemand ingreep. ''Ik was bang dat ik zou worden herkend'', zei H. donderdag over de beelden. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot niemand te vervolgen voor nalatigheid.

Blaam

Officier van justitie Martine Hollander zei op de zitting dat de verdachte te veel in de war was om te kunnen ingrijpen. Voor omstanders was het volgens het haar niet duidelijk dat de bestuurder nog in de auto zat.

Ook de maker van het gewraakte filmpje treft geen blaam, aldus het OM, omdat die gewond was aan zijn voet en daardoor onmogelijk in de sloot kon springen. De officier zei dat de zaak heel wat genuanceerder lag dan het filmpje suggereerde.

Schok

H. veroorzaakte het fatale ongeluk, doordat hij met een snelheid van 90 km per uur op een kruising afreed waar hij slechts 50 mocht rijden.

Hij kwam daardoor in botsing met een 78-jarige automobilist uit Amstelveen, die door de aanrijding in een sloot terechtkwam en naderhand aan zijn verwondingen overleed.

De politieman zei het als schok te hebben ervaren dat hij zo hard reed. Hij was op weg geweest naar een brand bij Schiphol en had minder op de snelheid gelet, zo verklaarde hij.

Gepantserd

De verdachte was als buitengewoon opsporingsambtenaar belast met de bewaking van de omgeving van Schiphol en hij reed daarom in een gepantserde politieauto.

Volgens de officier had H. geen enkele reden om ter plekke harder te rijden dan de maximumsnelheid.

Nachtmerrie

Weliswaar had de politieman contact gehad met de meldkamer van de marechaussee op Schiphol, maar die gaf hem geen toestemming om harder te rijden. De aanklaagster eiste een werkstraf van 180 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een half jaar.

H., die inmiddels is ontslagen, zei dat het ongeluk zijn hele leven een nachtmerrie zal blijven. Hij is sinds kort aan het werk bij een particulier beveiligingsbedrijf.