HILVERSUM - Omroepen maken het mogelijk dat kijkers twitterberichten (tweets) kunnen lezen via teletekst. Kijkers van de Nederlandse RTL-zenders kunnen voortaan de tweet van politici en politieke partijen bekijken via RTL Text terwijl ze op televisie een verkiezingsprogramma volgen.

Dit maakte RTL Nederland (RTL 4, 5, 7 en 8) donderdag bekend.

Ook BNN combineert teletekst en Twitter. Vanaf vrijdag kunnen kijkers via teletekst twitteren over BNN-programma's met Tweettekst.

Als ze gebruik maken van de zogeheten hashtags (een soort label dat je aan je tweet kunt hangen om aan te geven dat het over een bepaald onderwerp gaat) die BNN aan het begin van ieder programma communiceert, worden deze tweets automatisch weergegeven op teletekstpagina 355.

Ranking the Stars

Ranking the Stars bijt als eerste publieke omroepprogramma het spits af. Berichten die gedurende de uitzending worden voorzien van #rankingthestars zullen om de paar seconden door teletekst over het beeld worden geplaatst, mits de kijker de pagina activeert.

Dat gebeurt binnen een balk onderin beeld, zodat de tv-programma's gewoon te volgen zijn.

Op de pagina's 141 tot en met 144 van RTL Text zijn de politieke tweets te volgen. Ook hier verschijnen de tweets onderin beeld. Op pagina 142 en 144 is de twitterupdate beeldvullend. Tv-kijkers kunnen de tweets via RTL Text alleen lezen. Ze kunnen dus niet meetwitteren.