AMSTERDAM - Het eerste 'chatdebat' tussen de lijsttrekkers van de politieke partijen op netwerksite Hyves verliep woensdag langzaam. De deelnemers hadden veel tijd nodig om hun bijdragen aan het debat te typen, waardoor het vaak lang wachten was op een reactie.

"De postduif is sneller", was halverwege het debat het commentaar van D66-leider Alexander Pechtold. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema haakte voortijdig af, omdat ze live in een radio-uitzending moest.

De internetters die het debat op de netwerksite Hyves volgden, waren ook niet erg enthousiast, blijkt uit veel reacties op Twitter. "Slaapverwekkend", vond een twitteraar.

"Een aanfluiting", stelde een ander. Ook op de vele typefouten van de lijsttrekkers kwam veel commentaar.

Bulldozer

In het debat maakte PvdA-lijsttrekker Job Cohen VVD-leider Mark Rutte uit voor een bulldozer.

Volgens de PvdA'er gaat Rutte de economische crisis veel te rigide te lijf. In het lijsttrekkers-chatdebat krabbelde hij: ''Je moet niet als een bulldozer te werk gaan, dat is slecht voor de economie en het draagvlak in de samenleving.''

Cohen drukte in zijn enthousiasme blijkbaar per ongeluk op de capslock-toets, waardoor zijn mededeling richting Rutte in kapitalen het web op knalde. ''SORRY VOOR DE hoofdletters!'', voegde Cohen daarom toe aan zijn bericht.

Kickstart

Rutte was in het digitale debat niet erg onder de indruk van de aanval van Cohen. Hij vindt juist dat zijn plannen (belastingen omlaag, 2,5 miljard naar onderwijs, extra politie) een ''kickstart'' geven aan de economie.

''Een goed beeld, een bulldozer die orde op zaken stelt en een nieuwe richting aanwijst'', complimenteerde hij Cohen met zijn beeldspraak.

Rutte

Het chatdebat, waaraan zes lijsttrekkers deelnamen, duurde een half uur en was omstreeks 12.30 uur afgelopen. Daarna konden de volgers van de discussie stemmen wie volgens hen de winnaar was. Omstreeks 14.30 uur hadden er 2244 mensen gestemd.

De meesten riepen Rutte uit tot winnaar (26,1 procent van de stemmen). SP-leider Emile Roemer behaalde een tweede plaats (20,3 procent), gevolgd door GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema (16,5). De debatdeelnemers bevonden zich op verschillende locaties.