HILVERSUM - De nieuwe publieke omroep PowNed toont vrijdag een eerste proefuitzending van zijn nieuwsprogramma op zijn website en die van Nederland 3.

Volgende week maandag en dinsdag volgen nog twee testuitzendingen waarin extra aandacht is voor de Tweede Kamerverkiezingen, maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dinsdag bekend.

PowNed komt in september met een nieuwsprogramma, dat van maandag tot en met vrijdag is te zien op Nederland 3.

Een kwartier lang, van 22.45 uur tot 23.00 uur, en op vrijdag een half uur lang doet de nieuwe omroep verslag van het nieuws van die dag. De nadruk ligt op binnenlands nieuws, politiek, media, sport, entertainment en internet.

Binnenskamers

Het is gebruikelijk dat aan een nieuw programma een aantal proefuitzendingen voorafgaat. Die bleven tot nu toe altijd binnenskamers. PowNed heeft ervoor gekozen iedereen op internet te laten meekijken.

Volgens PowNed-directeur Dominique Weesie heeft de nieuwe omroep niets te verbergen, maar nog wel een hoop te leren. ''Met de suggesties en ongetwijfeld ongezouten kritiek van de kijker kunnen we vervolgens aan de slag om ervoor te zorgen dat we er op 6 september staan.''