AMSTERDAM - Medewerkers van internetbedrijf Google mogen geen gebruik meer maken van Microsofts besturingssysteem Windows. Het zou gaan om een beveiligingsmaatregel.

Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens de krant mag Google-personeel voortaan kiezen tussen computers met Linux of een Apple. Alleen bij hoge uitzondering kunnen medewerkers nog toestemming krijgen om een Windows-pc te gebruiken.

De beslissing zou zijn ingegeven door een hackersaanval op het bedrijf, die in januari in China plaatsvond.

Daarbij trachtten de aanvallers om in te breken in door Google gehoste e-mailaccounts van Chinese dissidenten. Daarbij maakten ze misbruik van een lek in Microsofts webbrowser Internet Explorer.

De inbraak leidde uiteindelijk tot een hoogoplopend conflict tussen Google en de Chinese overheid. Google besloot de Chinese versie van zijn zoekmachine daarop te verplaatsen naar Hong Kong.

Chrome OS

Ook zou bij Google de wens een rol spelen om meer gebruik te maken van eigen producten, waaronder Chrome OS. Dat is een besturingssysteem dat speciaal geschikt is voor gebruik op lichte laptops, de zogenoemde netbooks. Google brengt Chrome OS later dit jaar op de markt.