BRUSSEL - Het plan van EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) voor meer internet in Europa is maandag aangenomen door ministers van de 27 EU-landen.

De ministers, onder wie Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelden dat meer en efficiënter internet het leven van Europeanen kan verbeteren. Ze denken dan aan betere gezondheidzorg, veiliger verkeer, nieuwe mediakansen en makkelijker toegang tot diensten over de grens.

''Een erg belangrijk moment'', zei Kroes over de unanieme goedkeuring door de ministers. Het besluit zet de deur open voor een hele reeks acties op haar vakgebied.

''Die moeten leiden tot meer banen, meer welvaart en een beter dagelijks leven van burgers en bedrijven'', zei de EU-commissaris.

Zo wil ze meer breedbandinternet in Europa. Nederland heeft al veel breedbandinternet, maar de meeste andere EU-landen zijn nog niet zover met dit snelle internet.

Downloaden

Kroes wil met haar plan ook zorgen dat internetters makkelijker muziek kunnen downloaden van sites uit andere Europese landen. Nu is dat soms nog niet mogelijk door afwijkende regels voor auteursrechten.

''De EU-landen werken nu nog te veel afzonderlijk van elkaar op dit gebied'', vindt de VVD'ster. ''Ik vind het niet kunnen dat we geen interne markt hebben voor bijvoorbeeld onlinemuziek, behalve dan voor illegale downloads.''

Internetmaagden

Ook wil Kroes het aantal mensen verminderen dat nog nooit gebruik heeft gemaakt van het wereldwijde web. Ze sprak over een ongegronde angst bij 'internetmaagden'.

''Nog niet zo lang geleden was de gedachte dat internet het sociale leven zou kapotmaken. Maar het tegendeel blijkt waar. Nu klagen mensen dat ze te veel sociale contacten hebben door internet.''