DEN HAAG - De meeste lijsttrekkers van de Tweede Kamerverkiezingen gebruiken het sociale medium Twitter vooral om de eigen boodschap uit te venten. Zij reageren maar weinig op berichten van anderen.

Dat blijkt uit een analyse die het NOS Journaal zondag presenteerde van alle ruim 16.000 berichten van en naar de lijsttrekkers in de afgelopen twee weken.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is de meest actieve en meest sociale twitterende lijsttrekker. Driekwart van de berichten die zij op Twitter zette, waren antwoorden op berichten van anderen.

Cohen

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij, Pvda-leider Job Cohen en het partijaccount van de SP hebben in de afgelopen twee weken geen enkel antwoord gestuurd naar een andere twitteraar. Zij werden wel tientallen keren door andere Twitteraars aangesproken.

PVV-leider Geert Wilders beantwoordde slechts één van de 378 berichten die hij de afgelopen twee weken van anderen ontving.

Verhagen

Na Thieme zijn CDA-coryfee Maxime Verhagen, ChristenUnie-leider André Rouvoet en GroenLinks-leider Femke Halsema het meest actief en meest sociaal op Twitter. Twee derde van de 301 tweets van Verhagen waren antwoorden op berichten van andere twitteraars.

In het geval van Rouvoet en Halsema was iets meer dan de helft van hun ruim driehonderd berichten een antwoord op een eerdere opmerking van iemand anders.